BIK en overheid. Ook een kans voor u?
Baangerelateerde investeringskorting (“BIK”) voor overheden
Om in deze roerige tijden investeringen in bijvoorbeeld nieuwe machines te stimuleren, heeft het kabinet een voorstel gedaan voor het introduceren van een nieuwe tijdelijke investeringskorting, de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK). Het wetsvoorstel is op 15 december 2020 door de Eerste Kamer aangenomen.
Hoe ziet de BIK regeling eruit?
De BIK zal gelden voor nieuwe investeringen die vanaf 1 januari 2021 tot uiterlijk 31 december 2022 worden gedaan. Bij bepaalde grote investeringen (vanaf € 1.500) in een jaar bedraagt de korting tot € 5 miljoen 3,9% en daarboven 1,8%.
De investeringskorting is geregeld via de loonbelasting en wordt verrekend met de af te dragen loonheffing. Voor toepassing van deze regeling heeft de organisatie een BIK-verklaring nodig die op verzoek wordt afgegeven door de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO).
Kunnen overheidswerkgevers ook gebruik maken van de BIK?
Een overheidswerkgever die niet vennootschapsbelastingplichtig is kan geen beroep doen op de BIK. Dit betekent dat niet-belaste entiteiten en volledig vrijgestelde entiteiten zijn uitgesloten van de BIK. Voor zover een overheidswerkgever wel vennootschapsbelastingplichtig is, kan voor de investeringen die samenhangen met de vennootschapsbelastingplichtige activiteiten in principe de BIK worden aangevraagd.