Horizontaal Toezicht (HT)
Veel overheidsinstanties hebben een horizontaal toezicht (HT) convenant met de Belastingdienst gesloten of hanteren in de praktijk een dergelijke werkwijze. Bij HT is samenwerking het sleutelwoord. Door samenwerking tussen de Belastingdienst en belastingplichtige, kan de kwaliteit van de aangiften worden geborgd en verbeterd. Voor belastingplichtigen heeft HT in theorie een aantal voordelen, te weten:
- 1 aanspreekpunt bij de Belastingdienst;
- Sneller zekerheid over de aangifte(n);
- Aangepast toezicht.
Doorontwikkeling Horizontaal Toezicht (DHT)
In het jaarplan 2020 van de Belastingdienst is een wijziging in de aanpak HT opgenomen: de doorontwikkeling HT (DHT). Deze DHT is een gevolg van de evaluatie van het huidige HT en de manier waarop hier in de praktijk door zowel belastingdienst als belastingplichtige vorm en inhoud aan wordt gegeven. Eén van de gevolgen van het DHT is dat de Belastingdienst de organisaties die voor HT in aanmerking (willen) komen, gaat splitsen in drie groepen:
- De eerste groep omvat de circa honderd grootste en meest complexe ondernemingen, waarbij het huidige convenant komt te vervallen en het horizontaal toezicht via een individueel toezichtplan zal worden vormgegeven;
- De tweede omvat de groep grote ondernemingen die qua omvang voldoen aan de criteria van artikel 397, lid 1, Boek 2 BW (lees: grote ondernemingen met een balanstotaal van minimaal € 20 miljoen, een omzet van meer dan € 40 miljoen en ten minste 250 medewerkers), waarvoor een gemoderniseerd en aangescherpt convenant gaat gelden met een beperkte looptijd van drie jaar;
- De derde groep bestaat uit grote ondernemingen die niet voldoen aan de eisen van artikel 397, lid 1, Boek 2 BW, waarbij in het vervolg het horizontaal toezicht voor nieuwe deelnemers alleen nog via de fiscaal dienstverlener zal worden vormgegeven.
Veel overheidswerkgevers zullen in de 2e categorie vallen waardoor er in de meeste gevallen de mogelijkheid bestaat om een nieuw, individueel (D)HT convenant af te sluiten. Kleinere gemeenten zullen hier kwalificeren voor de 3e categorie.
De Belastingdienst heeft eerder dit jaar (2020) haar HT ‘’klanten’’ middels een brief geïnformeerd en wij zien in de praktijk dat de eerste verkennende gesprekken in het kader van DHT met de belastingplichtigen worden gepland. Hieronder gaan wij nader in op het DHT en onze ervaringen in de praktijk tot op heden.