Op 1 januari 2021 wordt de Omgevingswet ingevoerd, ten minste dat is de bedoeling. Rond juni zullen wij vernemen of dit ook werkelijk doorgaat. De invoering van deze wet heeft impact op de leges die een gemeente in rekening brengt. Besteed hier tijdig aandacht aan. Lees hier waarom dit belangrijk is.
Invoering Omgevingswet en fiscaliteit
Bij gemeenten en provincies en waterschappen wordt al hard gewerkt aan de invoering van de Omgevingswet. De omgevingswet heeft veel impact op de te stellen voorwaarden, regelingen, digitale omgeving, inrichten organisatie etc. De fiscaliteit is vaak een sluitpost. Omdat met de invoering van de Omgevingswet ook alle verordeningen, tariefstellingen en kostenonderbouwingen optimaal moeten zijn, is het ook van belang om de fiscaliteit vroeg in dit proces mee te nemen.
Doelstelling Omgevingswet
Uit de Memorie van Toelichting blijkt dat de regering met de Omgevingswet en bijbehorende uitvoeringsregelgeving vier verbeterdoelen nastreeft:
- Het vergroten van de inzichtelijkheid, de voorspelbaarheid en het gebruiksgemak van het omgevingsrecht;
- Het bewerkstelligen van een samenhangende benadering van de fysieke leefomgeving in beleid, besluitvorming en regelgeving;
- Het vergroten van de bestuurlijke afwegingsruimte door een actieve en flexibele aanpak mogelijk te maken voor het bereiken van doelen voor de fysieke leefomgeving;
- Het versnellen en verbeteren van besluitvorming over projecten in de fysieke leefomgeving.